'SELAMAT DATANG KE BLOG 'PUSAT MAKLUMAT RAKYAT KUCHING'

Kami menyediakan bahan maklumat mengenai dasar-dasar kerajaan serta perkhidmatan internet bagi para pelanggan.

LEAVING THIS BLOG NOW...................

As I will be on a long months' holidays starting 7th July 2010 prior to my retirement in October 2010, I will suspend my service in updating my blog on daily issues or facts of interest.

I would like to thanks everyone for having the interest in surfing my blog and sharing the thoughts with me.

Thank you to everyone.


Tuesday, January 26, 2010

Kebebasan beragama, toleransi, kesaksamaan asas kukuh Malaysia: PM

Nilai murni seperti kebebasan beragama, toleransi, keamanan dan kesaksamaan yang dipegang teguh oleh rakyat Malaysia selama ini akan terus menjadi asas kukuh kepada negara ini, walaupun berlaku perbuatan vandalisme terhadap gereja dan tempat ibadat lain di dalam negara baru-baru ini, kata Datuk Seri Najib Razak.

Perdana Menteri berkata, kepelbagaian penduduk yang terdiri dari pelbagai bangsa dan agama adalah kekuatan sebenar negara ini, yang juga asas di mana kerajaan akan terus membangunkan 1Malaysia, gagasan yang beliau lahirkan yang bertujuan menjadikan Malaysia negara yang kukuh dan saksama.

"Ia adalah cabaraan besar tetapi secara bersama ia boleh menjadi kejayaan terbesar kami," katanya ketika menulis dalam sudut pendapat dalam majalah The Wall Street Journal yang diterbitkan hari ini.

Najib menegaskan bahawa perbuatan vandalisme ke atas rumah ibadat dan membakar gereja Metro Tabernacle Church baru-baru ini dan dituruti dengan reaksi kuat daripada rakyat Malaysia, "boleh diubah menjadi detik yang boleh kami pelajari.

"Kami akan membawa petualangnya ke muka pengadilan. Ia juga masanya kami perlu berdiri teguh tanpa ragu-ragu untuk menolak keganasan dan komited untuk menjayakan usaha apa yang kami namakan 1Malaysia," katanya.

Dalam ruangan itu, Najib turut menjelaskan bahawa bertentangan dengan gambaran yang dibuat oleh sesetengah laporan antarabangsa, semangat luhur sebenar rakyat Malaysia jelas terpancar, sebaik sahaja berlaku perbuatan vandalisme ke atas gereja dan lain-lain tempat ibadat di dalam negara.

Katanya, rakyat pelbagai bangsa dan negara telah bercakap dengan suara yang senada mengutuk perbuatan keji tersebut dan menzahirkan bahawa vandalisme tidak boleh diterima dalam melahirkan pendapat yang bertentangan atau menyelesaikan sebarang perbezaan.

"Kumpulan orang Islam telah sukarela untuk melindungi gereja di kawasan mereka. Aktivis sosial Islam telah menulis menolak perbuatan vandalisme yang sia-sia itu. Kumpulan sivik Islam juga berganding bahu dengan orang Kristian, Hindu dan Buddha bagi memastikan semua orang bebas mengerjakan ibadat seperti yang mereka kehendaki," katanya.

Najib berkata, pemimpin masyarakat Kristian dan Islam juga menyeru semua pihak bertenang dan diadakan dialog antara agama, kerana mereka sedar bahawa orang yang melakukan perbuatan tersebut sebenarnya tidak mewakili majoriti masyarakat Islam di dalam Malaysia.

Beliau berkata, semua rakyat akan bekerjasama untuk menyelesaikan isu tersebut dan menegaskan bahawa Malaysia sudah tentu bukanlah negara pertama di mana terdapat sebilangan kecil individu melakukan jenayah mereka dengan alasan untuk menyokong agama tertentu.

Perdana Menteri berkata, ramai rakyat Malaysia yang kesal dengan tuduhan tidak bertanggungjawab dan bahaya yang dimainkan ahli politik tempatan yang telah meletak kepentingan politik peribadi mereka melebihi daripada kepentingan negara dengan memainkan isu sensitif berhubung kejadian tersebut.

"(Tetapi) kerajaan saya memilih jalan yang berbeza," katanya.

Beliau berkata kerajaan Malaysia akan mendekati rakyat dengan lebih dekat untuk mengadakan dialog terbuka dan berusaha untuk menyelesaikan isu sensitif.

Najib berkata, negara mesti mengekalkan masyarakat yang terbuka dan adil di mana peluang untuk semua akan terus subur.

"Perubahan telah dibuat seperti meliberalkan keperluan pemilikan dalam sektor utama ekonomi, menggalakkan pelaburan langsung asing, mewujudkan klinik-klinik 1Malaysia untuk memberi perkhidmatan kesihatan di samping memperluaskan peluang pelajaran kepada semua rakyat," katanya.

Namun beliau berkata, perubahan itu kadang-kala menjadi sukar kerana politik.

"Tetapi perubahan-perubahan ini adalah penting kerana taraf kesihatan dan ekonomi rakyat Malaysia dalam jangka panjang hanya boleh dibina berdasarkan kepada perpaduan daripada perpecahan.

"Kami tidak akan berganjak daripada hasrat untuk mencapai 1Malaysia," katanya. - Bernama

No comments: