'SELAMAT DATANG KE BLOG 'PUSAT MAKLUMAT RAKYAT KUCHING'

Kami menyediakan bahan maklumat mengenai dasar-dasar kerajaan serta perkhidmatan internet bagi para pelanggan.

LEAVING THIS BLOG NOW...................

As I will be on a long months' holidays starting 7th July 2010 prior to my retirement in October 2010, I will suspend my service in updating my blog on daily issues or facts of interest.

I would like to thanks everyone for having the interest in surfing my blog and sharing the thoughts with me.

Thank you to everyone.


Wednesday, May 20, 2009

Sektor perumahan sumbang 3% KDNK Sarawak

19 Mei - Sektor perumahan dan binaan di Sarawak menyumbangkan tiga peratus kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) negeri dengan jumlah pekerjaan 84,000 atau 8.8 peratus daripada jumlah tenaga kerja keseluruhan.

Menteri Perumahan Sarawak, Datuk Seri Abang Johari Tun Openg, sektor itu juga ada kaitan dengan 140 sektor lain yang bermakna ia mempunyai kesan positif kepada sektor berkaitan.

Menurutnya, kerancakan dalam aktiviti binaan mencerminkan kederasan pelaburan awam dan swasta dalam meningkatkan daya ekonomi tempatan.

"Kerancakan dalam sektor binaan dan perumahan adalah petunjuk kepada pertumbuhan ekonomi," katanya semasa ucapan penggulungan Kementerian Perumahan pada Sidang Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.

Abang Johari memberitahu, akibat kemelesetan ekonomi dan kewangan global, sektor binaan perumahan di Sarawak menurun 27 peratus tetapi harga rumah tidak berubah.

Katanya, kemerosotan sektor perumahan disebabkan permintaan lemah dan penurunan harga boleh dilihat sebagai usaha merancakkan jualan.

Bagaimanapun, tambahnya, pihak pemaju di negeri ini memaklumkan penurunan harga tidak dapat dilakukan kerana kos binaan masih tinggi.

"Tetapi pasaran rumah-rumah kos rendah dan sederhana masih stabil manakala jualan untuk rumah harga tinggi perlahan dan belum sampai ke tahap yang membimbangkan.
"Sebabnya, sektor perumahan di Sarawak tidak menghadapi masalah jualan yang teruk adalah kerana pelaksanaan konsep bina dan jual," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau memberitahu, masalah stok rumah tidak terjual dalam masa dua tahun selepas siap dibina belum menjadi satu gejala besar.

Jelasnya, jika dibandingkan harga jualan rumah di Sabah dan Semenanjung, rumah-rumah binaan swasta di Sarawak 20 hingga 40 peratus lebih rendah.

Berita Harian Online


Sidang DUN Sarawak: Kaji strategi kurang kos, bina rumah mesra
pembeli

Menteri Perumahan saran guna kaedah IBS, percepat binaan

Kajian semula mengenai tatacara dan strategi binaan perlu dilakukan bagi mengurangkan kos dan menentukan harga jualan rumah yang mesra pembeli di Sarawak.

Ini berikutan kos binaan yang tinggi dan keadaan jualan yang kurang cergas dalam sektor perumahan akibat kenaikan harga minyak sebelum ini dan disusuli krisis ekonomi global.

Menteri Perumahan, Datuk Amar Abang Johari Openg, turut menyarankan supaya sektor perumahan menggunapakai kaedah 'Industrialised Building System' (IBS) bagi mengurangkan kos. IBS juga katanya, akan memendekkan jangka masa binaan, pemasangan juga mudah dan mengurangkan masalah tenaga kerja.

"Kita juga telah menyarankan kajian kepada reka bentuk 'rumah hijau' seperti ditetapkan dalam Indeks Bangunan Hijau (IBH), bagi mengurangkan kos binaan, tenaga kerja dan kos penyelenggaraan," katanya ketika menggulung perbahasan pada hari ketujuh sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), semalam.

Beliau berkata, harga rumah swasta belum lagi menampakkan penurunan tahun ini walaupun harga minyak telah turun daripada AS147 setong kepada AS50 setong. Abang Johari berkata, ini disebabkan harga bahan binaan masih lagi tinggi, walaupun harga besi keluli telah turun daripada RM4,500 setan kepada RM2,100 setan k dan simen campuran turun daripada RM160 semeter padu kepada RM150 semeter padu.

"Bagaimanapun, bahan-bahan ini merangkumi hanya 30 peratus komponen binaan, dengan harga bahan binaan lain tidak turun," katanya sambil menambah kadar penurunan permintaan perumahan bagaimanapun belum menjurus ke tahap kritikal.

Beliau berkata, adalah juga penting bagi pemaju menghasilkan rumah berkualiti dan inovatif bagi merancakkan jualan bukan saja untuk pasaran tempatan, tetapi juga pasaran global.

Mengenai keperluan rumah di Sarawak, Abang Johari berkata, Sarawak kini memerlukan 15,000 unit rumah setiap tahun, namun hanya 7,000 unit rumah swasta dan 1,000 unit rumah awam dibina setiap tahun di negeri ini.

Katanya, menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi Kedua yang dilancarkan Mac lalu sejumlah RM100 juta dana Kerajaan Persekutuan telah diperuntukkan untuk membina 1,108 Rumah Mampu Milik (RMM) di Kuching, Samarahan, Sri Aman, Betong, Bintulu, Mukah, Miri, Song dan Kanowit.

Abang Johari berkata, projek berkenaan yang akan dilancarkan bulan depan, dijangka siap pada penghujung 2010. Katanya, bagi Rumah Mesra Rakyat (RMR) pula, 1,000 unit rumah akan dibina di Sarawak oleh Syarikat Perumahan Negara Sdn Bhd (SPNB) bagi tahun 2009-2010.

Utusan Malaysia 19.05.2009

No comments: