'SELAMAT DATANG KE BLOG 'PUSAT MAKLUMAT RAKYAT KUCHING'

Kami menyediakan bahan maklumat mengenai dasar-dasar kerajaan serta perkhidmatan internet bagi para pelanggan.

LEAVING THIS BLOG NOW...................

As I will be on a long months' holidays starting 7th July 2010 prior to my retirement in October 2010, I will suspend my service in updating my blog on daily issues or facts of interest.

I would like to thanks everyone for having the interest in surfing my blog and sharing the thoughts with me.

Thank you to everyone.


Wednesday, October 1, 2008

Harga minyak boleh turun lagi jika harga dunia di bawah US$104 setong

01/10/2008

Harga minyak runcit tempatan hanya boleh diturunkan jika harga purata minyak mentah dunia pada bulan Oktober menurun ke US$104 setong, Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata hari ini.

“Ia bergantung kepada keadaan harga minyak di dunia. Trend penurunan harga kena berterusan dan putaranya mestilah di bawah US$104 satu tong,” katanya apabila ditanya sama ada kerajaan bercadang menurunkan lagi harga minyak runcit petrol,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di rumah terbuka Hari Raya Perdana Menteri dan menteri-menteri kabinet di Pusat Dagangan Dunia Putra, di sini, hari ini.

Pada 24 September, kerajaan mengumumkan harga petrol dan diesel diturunkan 10 sen, masing-masing kepada RM2.45 dan RM2.40 seliter berikutan penurunan harga minyak dunia.

“Jadi kalau harga purata pada bulan Oktober boleh turun di bawah US$104 setong, ini bermakna harga runcit boleh diturunkan lagi,” kata Shahrir.

Mengenai khabar angin yang menyatakan stesen-stesen minyak di sekitar ibu kota menghadapi kekurangan bekalan, beliau menjelaskan bahawa minyak yang dibekalkan adalah bergantung kepada pengusaha stesen.

“Minyak adalah barang kawalan. Jadi mereka (pengusaha stesen) kena berhati-hati kalau menyatakan bahawa kekurangan minyak ataupun mereka tak dapat bekalan yang cukup. Nanti kita akan siasat siapa yang terlibat,” kata Shahrir.

— BERNAMA

No comments: