'SELAMAT DATANG KE BLOG 'PUSAT MAKLUMAT RAKYAT KUCHING'

Kami menyediakan bahan maklumat mengenai dasar-dasar kerajaan serta perkhidmatan internet bagi para pelanggan.

LEAVING THIS BLOG NOW...................

As I will be on a long months' holidays starting 7th July 2010 prior to my retirement in October 2010, I will suspend my service in updating my blog on daily issues or facts of interest.

I would like to thanks everyone for having the interest in surfing my blog and sharing the thoughts with me.

Thank you to everyone.


Tuesday, December 4, 2007

27. Lesen import rokok dibeku sementara

Kerajaan membekukan sementara pengeluaran lesen mengimport rokok dan memperhebatkan pencegahan penyeludupan bagi mengatasi masalah lambakan rokok di pasaran tempatan serta mem-banteras operasi pengilangan rokok tiruan. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Mohd Shafie Apdal, berkata orang ramai perlu bekerjasama supaya jangan membeli rokok seludup kerana ia mengakibatkan kerajaan kerugian cukai berjuta ringgit yang boleh dimanfaatkan untuk pembangunan sosioekonomi lain. "Kerajaan sudah memperkenalkan penggunaan dakwat keselamatan dan setem cukai (banderol) sejak Ogos 2004 bagi mengenali rokok yang tidak dibayar cukai.
"Sehubungan itu, orang ramai dan peniaga harus mengambil inisiatif mengetahui kaedah membezakan antara rokok diimport secara sah dan yang diseludup masuk secara haram, terutama mengenali tanda dakwat keselamatan dan setem cukai," katanya ketika pada majlis penyampaian sijil 'Rakan Kempen Membasmi Jualan Rokok Tidak Sah' kepada syarikat pengusaha stesen minyak, di sini, semalam. Hadir sama, Ketua Pengarah Kastam Diraja Malaysia (KDRM), Datuk Seri Abdul Rahman Abdul Hamid; Ketua Eksekutif Gabungan Pengilang-Pengilang Tembakau Malaysia (CMTM), Shaik Abbas Ibrahim dan Pengerusi Eksekutif Lembah Sari Sdn Bhd, Datuk Haris Onn Hussein. Mohd Shafie berkata, antara Januari hingga November lalu, denda dan kompaun RM33.5 juta diperoleh daripada 21 kes membabitkan penjualan barangan tiruan, berbanding hanya dua kes tahun lalu membabitkan denda dan kompaun RM161,000 dan dua kes pada 2005 dengan kutipan RM32,000.

Berita Harian 4/12/07

Komen: LESEN DIBEKU TAPI MASIH JUGA PENYELUDUPAN MASUK ROKOK HARAM

No comments: